Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 70
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 64

Χριστουγεννιάτικη κατάθλιψη

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Είστε από αυτούς που περιμένουν τα Χριστούγεννα από τις αρχές του Σεπτεμβρίου ή ανήκετε στην ομάδα που θα προτιμούσε να κοιμηθεί και να ξυπνήσει στις 2 Ιανουαρίου;


Ποια είναι η εικόνα που σας έρχεται στο νου όταν ακούτε τη λέξη “χριστουγεννιάτικες διακοπές»;
Ένα στολισμένο έλατο με καλοτυλιγμένα δώρα, κάλαντα, πιατέλες με γλυκά, οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις;
Ή μήπως πάλι σκέφτεστε τον αγώνα δρόμου για να αγοράσετε δώρα και την παντελή έλλειψη διάθεσης που νιώθετε για να βρεθείτε σε απαιτητικές κοινωνικές συγκεντρώσεις με συγγενείς και φίλους;
Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, η εμπειρία των χριστουγεννιάτικων διακοπών συμπεριλαμβάνει αυξημένο στρες για παιδιά και μεγάλους.
Ακόμα, για πολλούς ανθρώπους η χριστουγεννιάτικη περίοδος είναι μια περίοδος αυτοκριτικής, αξιολόγησης του εαυτού και του τι έχει κάνει κανείς, σκέψεις για περασμένα λάθη και χαμένες ευκαιρίες και άγχος για ένα αβέβαιο μέλλον.
Μια μελαγχολική διάθεση, λοιπόν, χαρακτηρίζει πολλούς από εμάς κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, το οποίο επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένης και της προσωπικότητας του κάθε ατόμου.
Ανάμεσα στους παράγοντες που το προκαλούν, συγκαταλέγονται το στρες, η κούραση, οι υπέρμετρες ή μη ρεαλιστικές φιλοδοξίες και προσδοκίες, οι οικονομικές δυσκολίες και η δυσκολία του να βρεθεί κανείς με συγγενείς και φίλους, για διάφορους λόγους, που μπορεί να περιλαμβάνουν θάνατο ή αρρώστια των προσφιλών ατόμων, απόσταση ή ρήξη στις σχέσεις.
Επιπλέον, οι απαιτήσεις που σχετίζονται με τα ψώνια, τα πάρτυ και τις φιλικές και οικογενειακές συγκεντρώσεις συνεισφέρουν στα συναισθήματα έντασης κι εκνευρισμού.
Εξάλλου, επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, όταν η διάρκεια της ημέρας είναι μικρότερη και συνεπώς η ηλιοφανεια λιγότερη, μια μερίδα ανθρώπων τείνει να εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης.
Η κατάθλιψη αυτή που προξενείται από ένα φυσικό φαινόμενο μπορεί να ενταθεί με το επιπρόσθετο στρες που φέρνουν μαζί τους οι χριστουγεννιάτικες διακοπές και οι ανάλογες απαιτήσεις τους.
Αλλά και αν ακόμα κάποιος δεν αναπτύξει ολόκληρη τη συμπτωματολογία της κατάθλιψης, είναι πιθανό να εμφανίσει κάποιες άλλες αντιδράσεις στο στρες, όπως πονοκεφάλους, κατάχρηση τσιγάρων, αλκοόλ και φαγητού, και δυσκολίες στον ύπνο.
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που εμφανίζει τη μεθεόρτια μελαγχολική διάθεση.
Στην κυριολεξία κατόπιν εορτής, κάποια άτομα εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης αφού τελειώσουν οι γιορτές.
Όπως και να ’χει, όμως, σκεφτείτε ότι θα πρέπει να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος για να ξαναζήσουμε τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, οπότε ας εκμεταλλευτούμε τη φετινή στο έπακρον!!!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « “Κινητή εξάρτηση”; Στρές: τι είναι; »
You are here