Kalamatafreespace, ανώνυμοι σποροφύλακες, Re:Think.

Αρκετοί, όμως, δεν ξέρετε τι ακριβώς είναι αυτά που αναφέρει ο τίτλος, οπότε μιλήσαμε με τη Μυρτώ Φοίφα, ένα άτομο που μπορεί να μας λύσει κάθε απορία για τα παραπάνω.

 

Πες μας τι ακριβώς είναι η ομάδα kalamatafreespace

Το δίκτυο, θα έλεγα, kalamata freespace είναι ένα ανοιχτό δίκτυο επικοινωνίας και διόρασης για όλους όσοι μένουν επαρχία, π.χ. Καλαμάτα, και θέλουν συνειδητά να ζήσουν αποκεντρωμένα. Δηλαδή, μακριά από το κέντρο. Η ομάδα αυτή ξεκίνησε ως ένας χώρος έκφρασης καλλιτεχνών που επέλεξαν να δραστηριοποιούνται και να δημιουργούν στην περιφέρεια και όχι στην πρωτεύουσα, καθώς αυτό έβλεπαν ότι συντελεί σε μια ποιοτική διαφορά στην καλλιτεχνική τους παραγωγή.Στην πορεία, όμως, η παρέα μεγάλωσε και μπήκε νέος κόσμος, ποδηλάτες, ακτιβιστές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, και ευρύτερα όποιος επιθυμεί να σκέφτεται ελεύθερα και να δραστηριοποιείται έξω από τις νόρμες που επιβάλλει το σύστημα και η κοινωνία της παγκοσμιοποίησης.

Το δίκτυο kalamatafreespace πλέον αποτελεί ένα ανοιχτό δίκτυο επικοινωνίας και διάδρασης με βάση την Καλαμάτα και εμβέλεια σε... όλον τον κόσμο. Υποστηρίζουμε, προωθούμε και συνδιοργανώνουμε δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν ως βασικό σκοπό τη δημιουργία ενός κόσμου βιώσιμου, αλληλέγγυου, ελεύθερου και, πάνω από όλα, σε αρμονία και δημιουργική διάδραση με τη φύση. Μας ενδιαφέρει η ανάδειξη ενός άλλου μοντέλου ζωής στην παραγωγή και η αναπαραγωγή ενός άλλου κόσμου, εναλλακτικού προς το σημερινό που καταρρέει. Μας ενδιαφέρουν οι ιδέες της Τοπικοποίησης-Αποανάπτυξης, καθώς και τοπικά εναλλακτικά μοντέλα οικονομίας, ως απάντηση στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία του κέρδους, της καταστροφής της φύσης και της σκόπιμης συσσώρευσης χρέους. Προωθούμε την ιδέα της οικοκουλτούρας και οι δράσεις μας είναι αυτοοργανωμενες και σε συνεργασία με άλλες ομάδες που ασπάζονται αυτήν την ιδέα και δε διακρίνονται από ιεραρχίες και άλλες τέτοιες βλακείες. Έτσι, στα ενδιαφέροντά μας περιλαμβάνονται οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης (π.χ. ποδήλατο), καλλιτεχνικής δημιουργίας (land art, environmental art, street art, street performance, etc.), μουσικής από νέους καλλιτέχνες, ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών (π.χ. σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες, τράπεζα χρόνου κ.ά.), περιβαλλοντικών δράσεων και ευρύτερα όλων των δράσεων που υποστηρίζουν και συντελούν στη δημιουργία μιας νέας βιώσιμης και ελεύθερης οικο-κουλτούρας.

Και όλο αυτό τι στόχο έχει;

Στόχος του kalamatafreespace είναι να ενώσει τον κόσμο που πιστεύει σε όλα αυτά, παρατηρεί και ανησυχεί για τη σύγχρονη κατάσταση, αλλά και προσπαθεί να δραστηριοποιηθεί για να κάνει σιγά σιγά τον κόσμο γύρω του πιο όμορφο. «Αντί να γκρινιάζεις για το σκοτάδι άναψε ένα φως!». Αυτό είναι το μότο μας.

Πόσα άτομα είστε σε αυτή;

Όσα θέλουν, δεν τα μετράμε!!

Μίλησέ μας τις δραστηριότητες του δικτύου.

Ένα πρώτο εγχείρημα ήταν και είναι το καλλιτεχνικό και μετέπειτα και εκπαιδευτικό πρόγραμμα Re:Think, στα ελληνικά «ξανασκέψου το», το οποίο και περιλαμβάνει ιδιοκατασκευές καλλιτεχνικές και χρηστικές από σκουπίδια, αλλά και εργαστήρια δημιουργικής ανακύκλωσης για παιδιά και μεγάλους. Μέσα από το εγχείρημα αυτό έχουμε κάνει εκθέσεις, δημόσιες δράσεις, παρουσιάσεις, εργαστήρια σε σχολεία, καθώς και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Επίσης, μέσα από το πρόγραμμα Re:think δίνουμε συνοικιακούς κομποστοποιητες, από ανακυκλωμένες παλέτες, τους οποίους υιοθετούν και λειτουργούν ομάδες κατοίκων της πόλης που έχουν δείξει ενδιαφέρον και αυτοοργανώνονται για να διαχειριστούν οι ίδιοι τα σκουπίδια τους. Σε αυτό θέλω να επισημάνω ότι ως συνεργάτες ή υποστηρικτές δεν αποκλείουμε ΚΑΝΕΝΑΝ από τη στιγμή που θα δείξει ενδιαφέρον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ και υποστηρίξει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αυτό που κάνουμε. ΑΡΑ στο κομμάτι της συνοικιακής κομποστοποίησης οφείλουμε να δώσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ, που μας δίνει την πρώτη ύλη και από την πρώτη στιγμή ήταν αρωγός της προσπάθειάς μας.

Δε μας ενδιαφέρουν τα μεγάλα λόγια, αλλά αντίθετα μας ενδιαφέρουν οι μικρές πράξεις και αυτό είναι που εκτίμησα στα παιδιά του λογιστηρίου και της αποθήκης στην καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ. Ότι, δηλαδή, από την πρώτη στιγμή είδαν την αξία του εγχειρήματος και ανταποκρίθηκαν με το να μας δώσουν πρώτες ύλες. Απλά και όμορφα!

Και φυσικά, μέσα στις δράσεις μας είναι η υποστήριξη και η εθελοντική βοήθεια στις δενδροφυτεύσεις στον Ταΰγετο από την Ομάδα Δράσης για τον Ταΰγετο. Μάλιστα, θα έλεγα ότι έχουμε σχεδόν μόνιμη συνεργασία, καθώς είναι κοινός τόπος η ανάδειξη του Ταϋγέτου σε Εθνικό Δρυμό και με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Μαζί επικοινωνήσαμε και τρέξαμε και θα συνεχίσουμε να τρέχουμε στις δενδροφυτεύσεις στον Ταΰγετο και στον αγώνα να φύγει αυτό το αίσχος που λέγεται χωματερή Μαραθόλακκας στον Ταΰγετο.

Επίσης, έχουμε συνεργαστεί και θα συνεχίσουμε με τους Ποδηλάτες Καλαμάτας και φυσικά με το Κέντρο Νέων. Ειδικότερα με το Κέντρο Νέων συνεργαζόμαστε τόσο στο πρόγραμμα Re:Think, όσο και στις δράσεις φυσικής καλλιέργειας που τρέχουν στο Αγρόκτημα Φοίφα. Μάλιστα, το Κέντρο Νέων καλεί πλέον και εθελοντές από Ευρώπη για να συμμετάσχουν στις δύο παραπάνω προσπάθειες.

Ευρύτερα το kalamatafreespace έχει συμμετάσχει και στις Οικογιορτές που διοργανώνονται στην Αθήνα και έχει σχέση και επαφή με αντίστοιχες ομάδες στην Αθήνα και αλλού (Ηλιόσποροι, Σπόρος, κολεκτίβα Νέας Γουινέας, state of nature κ.ά.). Δε σας κρύβω ότι είναι και ένας από τους στόχους μας να οργανωθεί και στην Καλαμάτα μια Οικογιορτή, όπως η Οικογιορτή που διοργανώθηκε πέρσι στο Πάρκο Τρίτση, δηλαδή Οικογιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας.

Με τους σπόρους πώς κολλήσατε; Τι είναι οι σποροφύλακες; Πώς ξεκίνησε;

Με τη διατήρηση και ανταλλαγή των παραδοσιακών σπόρων «κολλήσαμε», γιατί αν θέλει κανείς να υποστηρίξει την αυτάρκεια στη ζωή του, καθώς και να διεκδικήσει μια πιο αρμονική διαβίωση σε σχέση με το φυσικό μας τόπο, είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνει. Δηλαδή, να στραφεί στις παραδοσιακές ποικιλίες της περιοχής του, να τις διατηρήσει και μόνος του ή και μαζί με άλλους να πάρει τη γη στα χέρια του και να αρχίζει να καλλιεργεί την τροφή του. Πολλοί θα πουν ότι δεν υπάρχει χρόνος, δεν υπάρχουν γνώσεις κ.τ.λ. Αλλά εδώ είναι που πρέπει εμείς, η νεότερη γενιά, να κάνουμε τη διαφορά από την προηγούμενη. Να συνεργαστούμε, να ανταλλάξουμε πληροφορίες και να βρούμε τρόπους συμβίωσης και συνεργασία σε όλους τους τομείς. Όποιος δεν έχει πλέον πρόσβαση σε γη και νερό, στον 21ο αιώνα θα είναι για πάντα εξαρτημένος. Εμείς οι Έλληνες ακόμα έχουμε αποθέματα. Παρ’ όλο που οι λίγο μεγαλύτερες γενιές θα έλεγα, κατά το ευγενικότερο, τα μπερδέψανε κάπως τα πράγματα, καθώς παρασύρθηκαν από το κέρδος μιας παράλογης ανάπτυξης, όσοι από τους νεότερους νιώθουν ότι δεν πάει άλλο, ας βάλουμε κάτω τα κεφάλια, και ας κόψουμε αυτή την ανάπτυξη. Πώς; Με το να σπάσουμε την παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Είναι σε όλους γνωστό ότι τα λαχανικά, π.χ., του εμπορίου ή τα λαχανικά που μπορούν να βρουν σε μεγάλα σούπερ μάρκετ δεν έχουν γεύση και άρωμα ιδιαίτερο. Δείτε, είναι τίγκα σε λιπάσματα και χημικά, γιατί όλο αυτό πλουτίζει κάποιες εταιρείες. Πέρσι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο φυτοφαρμάκων, υβριδίων, μεταλλαγμένων σπόρων, η ΜΟΣΑΝΤΟ, έκανε τζίρο 1 τρισ. Εμείς, με το να καταναλώνουμε τα προϊόντα που τέτοιου είδους εταιρείες παράγουν, καθιστούμε τους εαυτούς μας εξαρτημένους από μια αγορά που δε σέβεται ούτε την αξιοπρέπειά μας, ως άνθρωποι, ούτε τη βιοποικιλότητα του τόπου μας, ούτε φυσικά και, πάνω από όλα, την υγεία μας. Γιατί να το κάνουμε αυτό τόσο στον εαυτό μας όσο και στον τόπο μας;

Έτσι, λοιπόν, η ομάδα Ανώνυμοι Σποροφύλακες υποστηρίζεται και ουσιαστικά έχει βγει και αυτή μέσα από το kalαmatafreespace και έχει ως στόχο τη διατήρηση των τοπικών ποικιλιών. Στην ομάδα αυτή πιστεύουμε ότι οι σπόροι δεν είναι κανενός. Ίσα ίσα πρέπει να διακινούνται ελεύθερα, από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά, σε αντιδιαστολή και κόντρα στο πατεντάρισμα των σπόρων που γίνεται από τις μεγάλες εταιρείες.

Έχουμε συνεργασία με άλλες αντίστοιχες ομάδες και οργανώσεις, όπως είναι το ΠΕΛΙΤΙ, και μη νομίζετε, τελικά στην Πελοπόννησο δεν είμαστε μόνοι μας!

Τι θέλετε να πετύχετε με αυτό;

ΑΦΥΠΝΙΣΗ, ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ,ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ, ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

Θεωρείς ότι οι Καλαματιανοί μπορούν να ασχοληθούν με αυτό;

Ο καθένας που αληθινά αγαπά τη φύση και θέλει να είναι ελεύθερος άνθρωπος μπορεί να ασχοληθεί με αυτό. Μη νομίζετε ότι είναι πολλοί οι άνθρωποι που θέλουν να είναι ελεύθεροι. Πολύς κόσμος βολεύεται μέσα σε μια χρυσή φυλακή… Δεν είναι θέμα Καλαμάτας, Σπάρτης, Αθήνας κ.τ.λ. Είναι θέμα συνείδησης… Μπορεί σε άλλα μέρη λόγω ιστορικών ή άλλων συνθηκών να υπάρχει πιο μεγάλο ρεύμα από ό,τι σε κάποια άλλα… Όμως, πλέον η πληροφορία είναι παντού. Όποιος θέλει την παίρνει και την κάνει πράξη, όπως και όσο μπορεί. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!

Τι θα θέλατε να αλλάξει στην πόλη μας;

Ουφ πολλά!! Αλλά δε θέλω να ξαναρχίζω να γκρινιάζω…Αυτό που πραγματικά πιστεύω ότι θα βοηθήσει είναι η ανανέωση του κόσμου. Να έρθει νέος κόσμος, ο οποίος είναι πιο πιθανό να έχει ήδη έρθει σε επαφή με όλες αυτές τις ιδέες (ξέρετε στις μητροπόλεις όλα αυτά τα ρεύματα είναι πιο πολύ επικοινωνήσιμα από την επαρχία).Έτσι μάλλον θα σταματήσουν να θεωρούν κάποιοι ότι είναι το κέντρο του κόσμου, γιατί απλά, τίποτα πλέον δεν είναι το κέντρο του κόσμου.

Πού μπορεί να σας βρει κάποιος;

www.kalamatafreespace.blogspot.cm

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

You are here