Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 70

Μάτιασμα

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Το μάτιασμα μπορεί να γίνει, όταν εκφράζεται θαυμασμός για την ομορφιά, την υγεία και γενικά τα χαρίσματα ανθρώπων, ζώων ή και άψυχων πραγμάτων. Μπορεί ακόμη να γίνει από τον πόθο να αποκτήσει κανείς κάτι καλό ή όμορφο, που δεν το έχει ο ίδιος αλλά το έχουν άλλοι.

 

Η βασκανία είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων και υπήρχαν ορισμένες ευχές για να τη διώχνουν. Υπάρχουν και σήμερα, βέβαια, αυτοί που πιστεύουν στο «μάτιασμα».
Τελείται χωρίς μαγικές πράξεις, συχνά άδολα, ασυναίσθητα, χωρίς να το υποψιαστεί το ίδιο το άτομο που ματιάζει, χωρίς να ξέρει την επικίνδυνη επίδραση των ματιών ή των λόγων του.
Σπάνια γίνεται συνειδητά, όταν το βάσκανο άτομο καταντά από φθόνο να βλέπει χαιρέκακα τους άλλους να υποφέρουν ή να εύχεται να χάσουν τα καλά τους, που ο ίδιος δεν μπορεί να αποκτήσει. Πολλοί δέχονται ότι η βασκανία είναι πρόληψη.
Ορισμένοι ότι είναι φαινόμενο υποβολής. Άλλοι ότι είναι «δονήσεις ή εκπομπή ψυχοδυναμικών κυμάτων». Τα φαινόμενα της βασκανίας τα μελετούν συστηματικά πολλοί επιστήμονες.
Σήμερα από επιστημονική άποψη η Ψυχοφυσιολογία και η Παραψυχολογία θεωρούν τη βασκανία ως ένα είδος υπνωτισμού. Άλλοι θεωρούν ότι η βασκανία είναι «υποβολή εν εγρηγόρσει». Αυτός που βασκαίνει έχει την ικανότητα να «ματιάζει». Κυρίως όμως, εκείνος που βασκαίνεται έχει την ευπάθεια και την ευαισθησία.
Δε ματιάζονται, δηλαδή, όλα τα άτομα, αλλά μόνο τα ευαίσθητα και ανασφαλή.
Γεγονός είναι ότι ορισμένα άτομα με ιδιόρρυθμη ιδιοσυστασία, όταν συμβαίνει να βρίσκονται σε μια έντονη ψυχική φόρτιση, θετική ή αρνητική, μπορούν να προκαλέσουν καλό ή κακό εκεί όπου στοχεύει η σκέψη τους.
Σ' αυτόν τον ψυχοβιολογικό μηχανισμό βασίζεται η ευχή, η κατάρα και πολλά άλλα παρόμοια φαινόμενα. Η Επιστήμη και ειδικά η Ιατρική, δεν παραδέχεται καθόλου το μάτιασμα, γιατί πιστεύει ότι άλλοι παράγοντες επιδρούν στον οργανισμό του ανθρώπου και προκαλούν αυτές τις ανωμαλίες.
Η αλήθεια είναι, άσχετα από τι πιστεύει η σύγχρονη Επιστήμη, ότι για να είμαστε πιο λειτουργικοί στην καθημερινότητά μας είναι προτιμότερο να έχουμε εσωτερικό σημείο ελέγχου, δηλαδή να νιώθουμε ότι μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτό που μας συμβαίνει και ότι δεν είμαστε έρμαια της μοίρας μας ή της κακής επίδρασης που μπορεί να προξενήσει το «μάτι».

Γιώτα Παπαγεωργίου

Ψυχολόγος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μελαγχολία γιορτών Ερωτική ζήλεια »
You are here